Syntyvyys nousuun parisuhdetaitoja parantamalla

Syntyvyyden laskusta on puhuttu paljon, ja sen syitä pohdittaessa huomio on kiinnittynyt muun muassa perhepolitiikkaan ja työelämän joustoihin. Parisuhde on jäänyt minusta liian vähälle huomiolle. Ja kuitenkin perhe alkaa parisuhteesta. Jos parisuhdetta ei ensinkään synny, ei niitä lapsiakaan juuri synny.

Olisiko niin, että pariutuminen on nykyään yhä vaikeampaa. Sinkkutalouksien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina – etenkin kaupungeissa. Suomessa hieman yli 40 % kotitalouksista on sinkkutalouksia. Moni on yksin vasten tahtoaan. Sopivan kumppanin löytäminen on monelle vaikeaa. Väestöliiton tutkimuksen mukaan suurin osa nuorista kuitenkin haaveilee kestävästä parisuhteesta. Kaipaus läpielämän kestävästä parisuhteesta on voimissaan.

Toiseksi sitoutumisen pelko tuntuu vaivaavan monia seurustelevia pareja. Ei uskalleta sitoutua, jos kumppani ei olekaan se oikea. Ajatus siitä oikeasta on haitallinen. Suomi täyttyy sinkuista, kun rimaa pidetään liian korkealla. Kaikissa parisuhteissa pitää tehdä töitä sen eteen, että suhde kestää ja molemmat puolisot voivat suhteessa hyvin.

Yksi toimiva keino pariutumisen edistämiseksi ja parisuhteiden kestävyyden parantamiseksi voisi olla ihmissuhde- ja etenkin parisuhdetaitojen opettaminen kouluissa, esimerkiksi terveystiedon tunneilla. Ja mikä ettei vuorovaikutustaitojen opetus voisi olla osana jo varhaiskasvatusta.

Vuorovaikutustaitoja, rakentavaa riittelyä, ihmisten erilaisuutta, anteeksiannon merkitystä ja sitoutumisen tärkeyttä voisi opettaa kouluissa. Neuvoloissakin voisi olla myös valmennusta näihin asioihin. Avioliiton solmimisvaiheessa olisi paikallaan parisuhdetaitojen valmennus. Ajoluvan saamiseksikin pitää käydä autokoulu. Samaan tapaan avioliiton solmimista voisi edeltää parisuhdekoulu. Tätä palvelua voisi yhteiskunnan tuella tarjota esimerkiksi seurakunnat ja kolmannen sektorin toimijat.

Vanhempien välinen riittävän turvallinen suhde luo hyvän perustan myös lapsilukumäärän lisäämiselle. Jos parisuhde on epävarmalla pohjalla, ei lapsien hankkiminen tai lapsilukumäärän kasvattaminen tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ja näin perheen koko voi jäädä alun perin toivottua pienemmäksi.

Mielipidekirjoitus, HS 2.12.2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s