Koulutusuudistukset ovat lisänneet syrjäytymisriskiä

Länsiväylässä 29.-30.12. oli uutisoitu hallituksen aikaansaannoksia. Nykyinen hallitus on onnistunut nostamaan työllisyysastetta Suomessa ja talouskin on saatu kasvu-uralle – ainakin toistaiseksi.

Valitettavasti hallitus on tehnyt myös päätöksiä, jotka ovat syventäneet eriarvoistumista Suomessa.

Yksi esimerkki on leikkaukset toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta. Eri selvityksistä tiedetään, että ammatillisten opintojen keskeyttämisprosentti on kasvanut. Kun nuori keskeyttää opintonsa, syrjäytymisriski kasvaa. Ammatillisten oppilaitosten säästöjen seurauksena oppitunteja on vähennetty ja opiskelijoiden itsenäistä opiskelua on lisätty.  Mutta moni opiskelija ei ole kypsä itseohjautuvaan opiskeluun. Oma kuvionsa on viikkokausien työssäoppimisjaksot. Käytännössä harjoittelujakso voi kulua esimerkiksi kaupan hyllyjä täyttäen. Mitä oppilas oppii? Välttämättä ei niitä taitoja, joita harjoittelujaksolla kuuluisi oppia.

Toinen esimerkki liittyy oppilaitosten opiskelijavalintoihin tehtyihin ja tekeillä oleviin uudistuksiin. Jatkossa yhä useampaan opinahjoon pääsee papereiden perusteella. Entä ne nuoret, jotka eivät syystä tai toisesta ole osanneet, jaksaneet tai ymmärtäneet panostaa opiskeluun lukiossa. Heidän opintopolkunsa uhkaa päättyä toisen asteen tutkintoon. Kypsyminen on yksilöllistä.

Opiskeluvalintoihin liittyy myös toinen epäkohta: ensikertalaisten suosiminen.

Monella opiskelumotivaatio herää vasta myöhemmin, kun aivotkin ovat kunnolla kehittyneet ja elämänkokemusta on vähän karttunut. Lukion suorittanut opiskelija ei heti tiedä, mikä häntä kiinnostaa. Hän pyrkii johonkin, ottaa opiskelupaikan vastaan, mutta toteaa pian, että valinta oli väärä. Muutaman työssäolovuoden jälkeen nuori pyrkii uudestaan opiskelemaan, mutta ei pääse. Pistemäärä olisi riittänyt, jos olisi pyrkinyt ensikertalaiskiintiössä. Hän pyrkii toisen kerran. Sama juttu.

Hallituksen tekemät päätökset ovat omiaan lisäämään eriarvoistumista yhteiskunnassa. Syrjäytymisriski kasvaa, kun opinnot ovat liiaksi omalla vastuulla, eikä opiskelija saa riittävää tukea tai ei pääse opiskelemaan ensikään, vaikka haluja olisi.

Mielipidekirjoitus julkaistu Länsiväylässä 23.2.2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s